Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu

Zakład Dietetyki

Kierownik

dr inż. Iwona Mentel

dr Elżbieta Gabrowska - adiunkt
dr Magdalena Stachura - starszy wykładowca
dr Monika Zygmunt - wykładowca
mgr inż. Elżbieta Dudzińska-Kieblesz - wykładowca
mgr inż. Małgorzata Sowula - wykładowca

Działalność naukowa

Rozpoczęcie prac nad przygotowaniem programów dotyczących analizy żywienia w różnych grupach wiekowych
Ocena możliwości współpracy z jednostkami szpitalnymi zajmującymi się żywieniem klinicznym
Rozpoczęcie prac na prowadzeniem w ramach Katedry Poradni Dietetycznej
Przygotowanie publikacji związanych ze zmianami w żywieniu człowieka oraz oceny towaroznawczej
Zadanie badawcze w ramach działalności statutowej (2017 – 2019) „Ocena aspektów etycznych związanych z wykonywaniem masowych badań przesiewowych noworodków”
Rozpoczęcie prac nad przygotowaniem programów dotyczących analizy żywienia w różnych grupach wiekowych
Ocena możliwości współpracy z jednostkami szpitalnymi zajmującymi się żywieniem klinicznym
Rozpoczęcie prac nad prowadzeniem w ramach Katedry Poradni Dietetycznej
Przygotowanie publikacji związanych ze zmianami w żywieniu człowieka oraz oceny towaroznawczej

Najważniejsze publikacje pracowników:
1. Słuszniak, Z. Kurtyka, D. Lemańska. Badania przesiewowe noworodków w kierunku mukowiscydozy w Polsce południowo-wschodniej. Przegląd Lekarski 2011,68,1, 56-59.
2. M. Kumorowicz-Czoch, D. Tylek-Lemańska, J. Starzyk. Thyroid disfunctions in children detected in mass screening for congenital hypothyroidism.
3. J. Pediatr.Endocrinol.Metab. 2011, 24(3-4), 141-145.
4. M. Kumorowicz-Czoch, D. Tylek-Lemańska, Ł. Wyrobek, T. Grodzicka, J. Starzyk. Thyroid developmental anomalies among first-degree relatives of children with thyroid dysgenesis and congenital hypothyroidism. J. Pediatr. Endocrinol. Metab., 2012: Vol. 25, nr 5-6, s. 413-418.
5. D. Lemańska: Badania przesiewowe w tyreologii. Tyreologia wieku rozwojowego. Red. A. Bossowski. Wyd. Medical Tribune Polska, Warszawa 2013, wyd. I, 137-152.
6. D. Lemańska. Ethical aspects of neonatal mass screening. Family-Health-Disease, AFM Publishing House 2016, 91-98 (dostępny on line)
7. E. Gabrowska, J. Pabisek, M. Przybyszowski, M. Spodaryk: Żywienie dzieci chorych na mukowiscidozę. Dietetyka 2009, 3, 1, 4.
8. E. Gabrowska: Zasady modyfikacji jadłospisu dorosłych w trakcie choroby. W: Niedożywienie ambulatoryjne dorosłych w praktyce pielęgniarskiej. Red: A. Zmarzły. Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego, Wydawca: Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. J. Gromkowskiego, Wrocław, 2013, 77-83.
9. E. Gabrowska: Przykładowe jadłospisy zawierające doustną suplementację pokarmową. W: Niedożywienie ambulatoryjne dorosłych w praktyce pielęgniarskiej. Red: A. Zmarzły. Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego, Wydawca: Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. J.Gromkowskiego, Wrocław, 2013, 97-103.
10. E. Gabrowska: Żywienie i leczenie żywieniowe dziecka poddawanego zabiegom chirurgicznym. W: Opieka nad dzieckiem w wybranych chorobach chirurgicznych Red.: Twarduś K, Perek M. Wydawnictwo PZWL, Warszawa, 2014, 28-35.
11. E. Gabrowska: Rola dietetyka w zapobieganiu i leczeniu niedożywienia dorosłych. Red. Gabrowska E., Zmarzły A. Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego, Wydawca: Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. J.Gromkowskiego, Wrocław, 2014.
12. E. Gabrowska: Dieta doustna pacjenta żywionego pozajelitowo: pokarmy stałe i płyny. W: Żywienie pozajelitowe w domu. Podręcznik dla pacjentów. Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.Wydawnictwo Scientifica, Kraków, 2016, 31-35.

Działalność dydaktyczna

  • prowadzenie zajęć dydaktycznych dla kierunku Dietetyka, Pielęgniarstwo, Kosmetologia
  • opieka nad praktykami
  • prowadzenie grup seminaryjnych i promotorstwo dyplomowych prac licencjackich
  • rozszerzenie możliwości prowadzenia zajęć dydaktycznych, szczególnie ćwiczeń, w odpowiednio przygotowanych i wyposażonych salach lub jednostkach (takich jak: funkcjonujące poradnie dietetyczne, restauracje, kuchnie przygotowujące posiłki dla chorych zarówno dzieci, młodzieży jak i dorosłych)
  • omówienie zwiększenia ilości godzin przedmiotów wymagających szerszej konsultacji z prowadzącymi w nowych planach studiów


Prowadzone przedmioty:
- żywienie człowieka zdrowego i chorego
- technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo
- analiza żywności
- podstawy żywienia klinicznego
- dietetyka pediatryczna
- higiena i toksykologia żywności
- edukacja żywieniowa
- programowanie żywieniowe
- planowanie żywienia zbiorowego
- gerodietetyka
- żywienie w sporcie i kosmetologii
- enologia
- stylizacja potraw
- kultura stołu
- marketing usług poradni dietetycznej
- epidemiologia z demografią    

Kontakt

Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu

Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego


ul. Gustawa Herlinga-Grudzińskiego 1, 30-705 Kraków

Dziekanat Kierunku Lekarskiego

ul. Gustawa Herlinga-Grudzińskiego 1
30-705 Kraków
budynek D, pok. D 119

mail.svgdziekanat@afmmed.edu.pl

Dziekanat Kierunków Nauk o Zdrowiu
(Pielęgniarstwo, Fizjoterapia, Dietetyka, Ratownictwo medyczne, Kosmetologia)

ul. Gustawa Herlinga-Grudzińskiego 1
30-705 Kraków
budynek C, pok. C 017

mail.svgwlnz@afm.edu.pl